嘴唇乾既原因同影響

CLEAN Blog - 嘴唇乾既原因同影響

最近天氣開始回暖,但公共交通工具或辦公室內既氣溫就越黎越凍,因為d冷氣開得越黎越大,同時另濕度下降,令到皮膚都開始有乾既感覺。但除左皮膚外,嘴唇亦不知不覺地變得乾燥,特別係少飲水同習慣用口呼吸既人。

另外有鼻敏感既人會比一般人既嘴唇較乾,因為冇論係訓覺或者日頭都會有好多時候用嘴呼吸,因為鼻敏感令到呼吸系統閉塞,所以需要用口黎代替鼻黎呼吸。

但好多人都會有個習慣就係當嘴唇一乾既時候就會用脷去舐,但係咁做就只會越舐越乾,因為當嘴唇皮膚既保護膜不斷比舐去,咁嘴唇皮膚既水份就會不斷流失,導致越舐越乾既情況了。

而不斷舐仲會有機會滋生唇瘡(口角炎)添,因為口水係口角停留,積聚,最後滋生細菌,導致生唇瘡,所以當覺得嘴唇一乾既時候就提醒自己唔好用脷舐,之後要搽潤唇膏黎保持濕潤呀。

但除左因為以上問題而產生唇瘡,另外其實缺乏維他命B2都會出現口腔,口角或舌頭發炎,或者睡眠不足導致抵抗力下降都會導致生唇瘡哦。

所以大家應該:

  1. 從榖殼類或豆類吸取維他命B,雖然某些維他命B可從肉類或內臟吸取(如B2 / B3 / B5 / B12),但還是建議少食肉同內臟,減少身體負荷。
  2. 改善作息時間和飲食習慣,因為唇瘡同飲食營養有好大關係,所以多食有營養同天然既食物,減少煎炸零食。
  3. 戒掉舐嘴唇既習慣,隨身一支潤唇膏。

當能夠改善以上3點後,可降低滋生唇瘡既機會。如果想了解更多關於唇瘡,可按入旁邊連結哦:點解生唇瘡既,同一般暗瘡有冇分別?

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章