2018年3月8日 星期四

腳部發出異味既原因?

CLEAN Blog - 腳部發出異味既原因?

大家都會同身邊既朋友或家人出街食飯,去朋友家到訪或者去其他公眾場所,有時都有機會遇到需要除鞋才能進入室內既情況,但心裡當時第一個反應可能會擔心經過整日嘅勞動腳部會唔會發出較重既氣味呢?又或者有時身邊既伴侶會提醒自己聞到一些氣味,其實腳部係冇任何病患既情況下點解會發出異味呢?

以前記得聽過『着鞋唔着襪』就會發出氣味,起初以為唔夠通爽嘅關係,但其實係鞋部裡面有細菌,由於汗水直接和鞋內接觸,所以會有機會產生細菌,從而產生異味。

但有著襪又點解都會產生異味呢?

原因係對襪可能洗完後因潮濕所以未乾透就收埋,或者放置多日係潮濕既環境中而滋生細菌,甚至乎洗既過程未清洗乾淨等都會滋生細菌,仲有鞋和襪既質地問題都會影響腳部發出異味。

基本上腳部只要經過一整日嘅汗水停留係潮濕同埋溫暖嘅環境下,咁就會令黴菌或其他細菌迅速繁殖感染同有傳播機會,再經汗液中含乳酸同埋尿素混合,令異味嚴重加強。

但以上係針對短暫發生既情況,但如果長期都有呢個問題咁就好有可能已經變成『香港腳』了。

香港腳又叫做足癬,一樣受到真菌嘅感染,係關於表皮癬菌(Epidermophyton),小孢癬菌(Microsporum),毛癬菌屬(Trichophyton)等等嘅感染,令腳部變得又紅又腫同埋甩皮,而且會出現痕癢同嚴重嘅異味添。嚴重感染既話,仲會引起出現灰甲嘅問題噢。

所以為左避免發生以上問題,我地就要由個人衛生做起:

  • 選擇質地較好既鞋和棉質既襪
  • 注意著過嘅襪,每次都要更換,唔可以重複穿著,保持鞋裏清潔,就算唔會經常洗鞋,都要用清潔消毒酒精,作為殺菌作用。
  • 每日回家後,要首先用梘液清洗腳部
  • 蘇打粉有除臭作用,可每日換鞋之後,放入少量蘇打粉在鞋裏面除臭。
  • 如腳汗較多既人,請多帶備一至兩對襪黎替換,而回到家中要將當日著過既襪用醋或滴露消毒後才放入洗衣機清洗。

如果問題依然存在的話,就要搵皮膚科醫生哦。

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議。在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。