壓力大真係會爆多d瘡?

CLEAN Blog - 壓力大真係會爆多d瘡?

大家有無發現如果當因為功課,工作或家庭而壓力變大嗰排暗瘡就好似生多咗咁,除左塊面,下巴,有時連條頸都有生埋暗瘡,另外當心情有起伏都好似會影響生多d暗瘡咁,其實係咪真係有關連呢?同壓力荷爾蒙有關?

隨著繁忙既生活,工作過度疲累,長期處於緊張狀態,睡眠不足,壓力過大等各種內外壓力因素下除咗會影響心情外,其實真係仲會影響皮膚生多d暗瘡,原因係壓力會令腎上腺素分泌增加和雄性荷爾蒙上升,導致荷爾蒙失調,而荷爾蒙會影響油脂分泌量,當分泌過剩就會令油脂管道阻塞,所以容易引致油脂性發炎而長出暗瘡,另外女士經期前都會出現荷爾蒙紊亂情況喔。

怎樣避免或減少生壓力瘡?

  • 多攝取和補充足夠既維他命B和C:因為當身體面對壓力時會消耗大量既維他命B和C,然後當身體缺少維他命B和C時會感到焦慮,情緒低落及軟弱無力等情況.另外如腎上腺在製造壓力荷爾蒙時都會需要用到好多維他命C,所以可以多吃穀類,綠葉蔬菜水果去攝取維他命。
  • 飲食習慣:每當有厭力時情緒會改變味覺,會特別想食甜食或煎炸濃味類食物,而當中油膩既食物會誘發皮脂增生,使暗瘡滋生和惡化.所以要自我控制,避免進食或少食呢類甜食或煎炸濃味類食物,另外平常亦可以多攝取蔬果,蔬果中含豐富既抗氧化劑,可以減低體內既發炎情況,令皮質醇降低使情緒穩定。
  • 運動減壓:做運動可以有效地減壓係因為做運動時會分泌安多酚,而安多酚會使人感到快樂,同時排走體內毒素,不過建議運動後要即時潔面和沖身,避免汗水黏著毛孔引發生暗瘡哦。
  • 不能強硬擠暗瘡:由於壓力會造成油脂不正常地增生,無論暗瘡有膿,無膿都不能強硬擠壓,因為暗瘡菌會感染到暗瘡患處周邊既皮膚,令暗瘡範圍擴大,另外如果擠到有傷口既話就有機會引致發炎留疤。
  • 透過專業治療:可選擇做暗瘡果酸換膚治療或激光治療,有效地去除多餘既油脂污穢,去除增厚既角質,疏通毛孔,平衡油脂,消除細菌,加快暗瘡痊癒和去除暗瘡印。

如果您想知道自己既狀況適合做激光療程定果酸換膚?歡迎用以下聯絡方式預約一次免費既皮膚分析,了解自己既皮膚狀況,又或者可在旁邊既連結登記一次既半價試做激光療程體驗或果酸換膚療程體驗哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

  • Our website: www.cleanskincare.com.hk
  • Facebook: PM
  • Mail: info@cleanskincare.com.hk
  • Tel: 2628 3242
  • What's app: 9843 8821
  • We Chat: cleanskincare
  • Line: cleanskincare

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章