2018年3月24日 星期六

天竺葵(Geranium)精油既好處

CLEAN Blog - 天竺葵(Geranium)精油既好處

相信大家都知道天然既精油有好多好處,比如消毒,消暗瘡,驅蟲等等,,茶樹精油和薰衣草精油係大家較常用到既,而今次想分享另一款既精油係天竺葵(Geranium),唔知大家有冇聽過呢?

天竺葵既原產地係非洲南部,但而家世界各地都有培植,而呢種植物係屬於開花類別既植物。市面上有數百種既天竺葵,有好多都只屬觀賞用途,只有少數能夠提煉出精油,以下四種係較具有代表性的品種:

  1. 波旁天竺葵(Pelargonium asperum)
  2. 芳香天竺葵(Pelargonium graveolens)
  3. 玫瑰天竺葵(Pelargonium roseum)
  4. 蘋果天竺葵(Pelargonium odoratissimum)

但最具知名度都係第一款,波旁天竺葵(Pelargonium asperum Typ Bourbon),因為其精油既親膚性高,意思係滲透力高,所以對皮膚既效果亦相對較為顯著。

咁天竺葵既好處同功效係乜?

  • 抗菌性能:經過研究顯示,天竺葵有抗菌能力,能有效抑制皮膚上既真菌,所以對癬類既皮膚病十分有效。
  • 傷口修復:當割傷後,係傷口上滴上混合基底油既天竺葵精油可幫助將傷口止血和快速修復,因為天竺葵能刺激皮膚表面既血液循環,令傷口修復加速。
  • 驅蟲:因為含有香茅醇和香葉醇,所以天竺葵有唔錯既驅蟲效果哦。
  • 止痛:研究發現天竺葵油可有效減輕疼痛,尤其是由糖尿病引起既神經疼痛。

仲有好多其他既功效比如對護膚,消化系統或消炎等都好有效哦。但係提提大家用既時候不可直接用精油搽上皮膚上避免灼傷,因為每款精油既濃度不一,要用
基底油稀釋後才可使用啊,如有任何不適或灼痛,請立刻沖洗,如沖洗後情況還未舒緩,請立即求醫。

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議。在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。