濕疹發作時用類固醇


CLEAN Blog - 濕疹發作時用類固醇

濕疹患者係寒冷同乾燥既天氣下都容易會濕疹發作,呢個都市病既病徵主要係患處皮膚會紅,腫,痕癢,粗糙,起水泡和有脫皮現象,而濕疹有唔同既種類,外觀都有唔同。係治療上主要係搽含類固醇成份既藥膏,一般會視乎濕疹既位置,形態,嚴重程度而決定用既藥量,嚴重者可能要配合口服類固醇。

好多人一聽到要用類固醇藥膏都會好擔心,怕用後會帶黎來好多副作用而唔敢使用,而事實上外用類固醇藥膏如果只係適量地使用係可以有效地消炎和止痕,能舒緩濕疹發作時既不適。但要小心類固醇藥膏有唔同強度,如用較強力既類固醇藥膏,長時間或高劑量地塗搽,有機會令該部位既皮膚出現變軟,淡化淺色,真皮萎縮,皺紋,微絲血管擴張等既副作用,所以要小心和根據成葯指引或醫生指引地使用

當使用類固醇藥膏前後要徹底清洗雙手,係患處薄搽一層就可以,唔洗搽太厚,因為咁樣不但唔會被吸收,反而會增加副作用產生既機會.如果唔係係醫生處方指示下使用,應盡量避免係面部,眼睛附近,腋下,大腿內側等皮膚較薄既位置使用,因為類固醇係薄既皮膚位置下會更容易被吸收,所以要小心和避免增加產生副作用既風險。

如果要防止濕疹發作可注意以下事項:
  • 濕疹係由皮膚乾燥下引起,患者要注意維持每日做好保濕,鎖水及滋潤三個步驟,所用到既沖涼液及潤膚霜要有滋潤和保濕作用,成份不要含太多化學性成份,如用天然既成份會更佳。
  • 避免用太熱既水沖涼,因為水溫越熱皮膚就會越乾燥,會刺激濕疹皮膚惡化。
  • 沖涼時要避免太大力或用磨沙產品磨擦濕疹位置,因為會有機會擦破傷口引起感染。
  • 塵蟎係常見致敏源,存在於家居環境,如地氈,牀單,被褥,隔塵網,毛公仔等地方,要定時做好清潔,遠離致敏源。
  • 避免抓濕疹患處,會抓傷皮膚令皮膚水份更容易流失和造成炎症。
如果一直持續不見好轉既話就要及早求醫哦,另外如果因濕診而留低既印係可以進行激光療程去回復膚色哦,我地中心有提供免費既專業皮膚分析,歡迎用以下方式聯絡我地,而我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做激光去印療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢

熱門文章