2018年5月17日 星期四

點解會有胎記?

CLEAN Blog - 點解會有胎記?

胎記,係指在幼兒期就能係皮膚表面見到既印記,一般可以分為:

  • 血管型胎記:指血管擴張或增生而令皮膚呈現紅色印記,但有d係會凸面既比如海綿狀血管瘤,如果發現有增生就要立即求診哦。
  • 色素形胎記:主要係色素增生而產生紫黑色既印記,某些種類會自行消失,但另一些則唔會。

雖然暫時未能確定點解會出現胎記,但暫時推斷既原因係BB係媽媽肚內發育時不成熟又或者遺傳性。

胎記一般都唔會對健康構成威脅,只不過會構成外觀影響,從而有機會影響小孩成長時既人際關係,所以家人們要多d關注呢一點。

以下分享一些胎記分類:

血管型胎記

  • 血管瘤:嬰兒期唔太明顯,之後慢慢會有凸起同變大既狀況,要留意既係該瘤生長既部位,因為如果係鼻內或附近,咁有可能影響呼吸,如果係眼附近就影響視角,如果肛門就影響排便哦。
  • 海綿狀血管瘤:因靜脈血管增生而產生,形狀似凸起既老人斑,但就係紅色或藍色,如果發現小孩出現呢種瘤就建議盡快求診,因為長大後會有機會影響血管或心臟既運作。
  • 草莓色痣:同血管瘤相似,但就更鮮紅色,同埋唔會擴大,有機會會慢慢自行消失,但如果BB係色痣未完全消失前抓到並造成傷口,咁就有可能會留下疤痕。

色素形胎記

  • 蒙古斑:顏色係暗青色,9成既東方人都係出世時會有,但直到3歲左右就會消失
  • 表皮母斑:屬於皮膚增生既一種胎記,一開始平面,但隨著年紀增長會有機會變成凸面既斑種,但要留意有40%左右既人會變成良性腫瘤或基底細胞癌。如發現此情況就要到醫院求診哦
  • 貝克氏母斑:幼時會見到一達啡色印記,但隨著年紀增長就會長出毛髮,一般會係手臂或背上出現,而現時既治療方法為激光療程。

如果大家想了解更多自己既皮膚狀況或想進行激光療程,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做激光去斑治療,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/laser-a.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.