太田母斑同胎記係一樣嗎?

CLEAN Blog - 太田母斑同胎記係一樣嗎?

上篇分享左一d關於胎記既資料,之後What’s app同 Facebook都收到訊息問有關太田母斑係咪胎記?咁激光療程可唔可以減淡或去掉太田母斑?

其實太田母斑係屬於胎記既一種,英文稱為nevus of ota,一般會係幼兒時出現,顏色開始較淡,範圍亦較細,但隨著年紀增長,顏色會開始變深而範圍亦會擴散,至於成因係先天性,確實原因暫時未一定斷,但推斷係胚胎發育過程時黑色素細胞異常移動並停留係真皮層而導致該色斑問題。

太田母斑出現位置一般係單則面頰至眼皮(或眼球),而特徵係紫藍色,大面積,平滑,不規則,雖然對健康則不構成威脅,但外觀則受頗大影響。

治療方面現在較為有效的是ND-Yag Q-switched Laser,亦即係Q開關激光,儀器的激光能量使用1064nm既波長將真皮層內既黑色素擊碎,再由我地體內既巨噬細胞吞噬並經新陳代謝慢慢排出體外.所以經過治療後,面上紫紫藍藍既色素會慢慢減退,並且唔會有結痂既情況,療程安全有效,但就記得療程後要做好保養黎避免『反黑』哦,有興趣可參考『做激光後會反黑嗎?皮膚會變薄嗎?

如果大家想了解自己既皮膚狀況或想知道自己的斑點是屬於那一類的話,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做激光去斑治療,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/laser-a.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

熱門文章