點解會有頭皮屑?

CLEAN Blog - 點解會有頭皮屑?

唔知大家有時搭車或者行街時會唔會見到隔離或者前面果位既膊頭有好多白色一點點既頭皮,或者又有時見到人地搲頭時會飛d頭皮出黎?果時通常都會望一望自己都會唔會有呢(--_--滴汗)

自己有冇發覺可能本身係冇頭皮問題,但唔知點解有時間中都會有頭皮屑?其實點解會有d人長期有頭皮屑脫落,而有d人又間唔中先會有?

頭皮其實係從頭部脫落既角質層,但點解除咗頭皮以外而身體其他既皮膚角質層脫落時冇D一點點白色既?原因係頭部既角質層代謝過快而引致代謝唔完全就脫落,所以就仲會有白色或淡黃色既角質。

而大部份既人都有個概念就係『有頭皮係因為洗得唔乾淨』,其實並非完全係咁,雖然頭部洗得唔乾淨係會有機會引起頭油過多而滋生頭瘡或引起異味,另外再惡化就變成脂漏性皮膚炎,導致產生頭皮脫落,但經常洗頭亦會引起有頭皮既問題哦。

因為上面講過有頭皮係因為代謝過快而引致,所以越洗得密就會令頭部皮膚代謝加速,最終就變成惡性循環,一直洗就一直有頭皮,仲有如果洗得太多,咁就會令滋潤頭皮既油脂亦會不斷被洗去,造成水油不平衡而不斷分泌油脂,令頭皮油脂過多,最後亦會構成脂漏性皮膚炎。而另一個情況就係洗頭水既成份引致,因為化學成份如起泡劑,香料,酒精等都會令皮膚變得更乾,所以產生有頭皮情況。甚至於會引起不同既頭皮問題如皮囊炎,乾癬等問題。

其實當發現有頭皮時就要先自我檢查頭皮健康狀況,如果無痕癢,紅腫或傷口,咁就好有可能係同洗頭水成份有關,所以建議選用不含化學成份既洗頭水,另外如果有早晚洗頭既習慣,咁就建議晚上用洗頭水而早上就只用清水洗,因為如果早晚都用洗頭水就會過度清潔,有機會連頭皮既保護層油脂膜被洗去令頭皮變得過乾哦。

但如果發現一直持續或有痕癢,紅腫或傷口,咁就要立即求診,因為好有可能係細菌滋生而令頭皮出現問題,所以有頭皮問題絕不可忽視,因為除左影響個人外觀同形象外,就連健康都會有機會影響到哦,大家都多d留意自己既頭皮健康啦*^^*

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

熱門文章