2018年6月8日 星期五

激光打得快,慢,長,短會影響效果嗎?

CLEAN Blog - 激光打得快短會影響效果嗎?

其實每款激光儀器都有特定既速度,波長和能量,而一般我地既激光治療師對第一次光臨既顧客會使用標準和安全既程序進行療程。但如果顧客既皮膚狀態在不穩既時候(比如:有敏感、乾燥、泛紅、發炎等),咁就會因應皮膚既狀況而調節激光既能量同療程範圍來確保顧客皮膚既安全。

但有時點解覺得做激光打得好快咁?會唔會打得唔夠架?

其實要視乎係進行緊邊一款激光療程和用邊一款激光儀器,例如係做深層斑激光或膠原再生激光時,咁個感覺可能會覺得快d,因為做既時候激光要係治療部位快速走動,原因係激光既能量唔可以係同一個範圍停留得太耐,咁係會令皮膚過度吸收能量而受熱受傷。另外如果係做淺層斑激光療程(如雀斑),咁就會因應色斑既分佈和大小,之後才決定每次要打既範圍,有時皮膚既色斑如果係好密和較多時,會因為安全起見(如避免皮膚發炎、過紅、過敏、過熱等情況發生),我地會適合地分開進行療程。

咁如果想快d見到效果,即係咪再係同一部位打多d能量或打多幾下就會快d見效?

其實唔可以架,因為皮膚唔可以承受過多既激光能量,如果過多就會令皮膚受傷甚至會出現反黑而令膚色變暗或色斑會更嚴重添,所以做既時候只需要選用安全和適當既能量做到效果,而激光師會因應客人當時既皮膚狀態,皮膚問題和療程類別而決定次數,所以唔係打多d就越好哦。

如想知更多關於激光療程既事項,可參考以下連結:

  • 激光去深層斑Q&A:連結
  • 激光去淺層斑Q&A:連結
  • 做完激光療程後,有什麼護理和注意可以達到理想既效果呢?:連結

如果大家想了解自己既皮膚狀況或想知道更多關於激光療程細節既話,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做激光去斑治療,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/laser-a.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。