2018年6月17日 星期日

乜係訓黎頸?

CLEAN Blog - 乜係訓黎頸?

睡眠對身體既重要性相信大家都已經知道,而相信大家亦都試過訓黎頸,一起身條頸就梗左,兩邊(或單邊)痛楚無比,雖然過一兩日會慢慢好返,但其實有冇得避免呢?又有冇方法可以快d好返呢?今篇就分享下啦:

訓黎頸既學名叫『急性頸椎關節周圍炎』,意思係肌肉處於繃緊狀態,所以肌肉出現急性痙攣既現象(俗稱抽筋),原因一般有以下兩種:

  • 停留係同一角度太耐:比如天氣寒冷,所以一般人都會將膊頭縮起,但一直縮起既話咁肩至頸既肌肉就會一直處於繃緊狀態,同樣地玩電話,睇書,睡眠姿勢等都會發生同樣問題,以上導致血液循環減慢而出現痙攣狀況發生。
  • 『保護性肌肉痙攣』:屬於身體一種自我保護機制,當身體偵測到任何部位出現『錯位』問題,就會啟動呢種機制黎限制患處出現不適當活動而加劇傷患,所以當頸部進行太劇烈或太大活動幅度既時候就會發生『保護性肌肉痙攣』,即係俗稱既『choke(擢)到』啦。

所以簡單去理解訓黎頸其實就係肌肉抽筋或發炎既一種,咁有冇一招就可以令痛楚消失?答案係冇既,除非食止痛藥,但就有d動作可以減輕同縮短痛楚:

  • 適當地伸展患處:令繃緊既肌肉放鬆及改善血液循環,令患處慢慢回復正常狀態,但要注意一感到有痛楚就要停,唔好急住要『拉返鬆』就搏命係咁拉哦。
  • 適當地按摩患處:作用同以上一樣,但建議唔好用震動既儀器按摩,因為每人對呢類儀器既反應都唔同,所以最好係用手部慢慢按摩
  • 熱敷:有助血液循環,放鬆肌肉

最後,如要預防就平時要注意多做伸展活動,購買一至兩個適合自己睡姿既枕頭(因為有唔同既外在因素會影響睡姿),注意姿勢唔好經常低頭或停留一個位置太耐,咁就可以預防『急性頸椎關節周圍炎』發生啦。

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。