女士們適合做負重運動嗎?

CLEAN Blog -女士們適合做負重運動嗎?

夏天既日子係我地女仔修身既重要日子,因為想著衫著得好睇d,線條好d,去海灘都唔洗左遮右遮啦,但唔想凈係跑步,想做d負重運動,但又驚會做到d線條粗晒,咁點算啊?

其實要了解當身體既肌肉比例多既時候,熱量燃燒亦會較快,之前一篇『女子適合做健身嗎?』分享過女仔要結實緊緻既線條就要做重量訓練,因為有氧運動主要消耗脂肪,而重量訓練就可以增加肌肉令身型線條增加。但因為雄性激素既原因,女性即使想練肌肉,難度會比男性大好多.所以一般女性進行力量訓練並不會大幅地令肌肉長大,反而只會提高肌肉品質,增強身型線條感。

但要注意當做負重運動黎改善線條時,咁要控制以下事情:

  • 每組運動既時間:一般做負重運動係10~12下乘3組,但好多人都會係1分鐘唔洗就做完一組,但咁樣做效果會降低,因為研究顯示如果要訓練有效果,咁要係每組既訓練要令肌肉繃緊45至60秒,即係每下要維持約4至5秒才會有效果,咁意思就係慢上(或推)慢落(或收)
  • 選擇合適既重量:好多時會有誤解越重越有效果,如果係想增加肌肉量既話就正確,但如果係想改善線條咁就應該注意姿勢同動作,因為如果太重既時候會導致做唔晒3 x 12或每下只上(或推)到一半就落(或收),咁其實係唔會有效果的。

最後要記得控制食量同食物,因為無論妳幾努力訓練都好,但如果飲食習慣唔好都會前功盡廢喔,又或者只控制食量減肥都係唔建議既,因為要燃燒脂肪同收緊肌肉就只有做運動才能達成噢,所以大家都一齊黎享受做運動既樂趣啦!

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

熱門文章