為什麼某部份既人皮膚會經常泛紅?

CLEAN Blog - 為什麼某部份既人皮膚會經常泛紅?

最近因為新增了一項『皮膚泛紅激光療程』,所以來電查詢既客人和親臨做皮膚分析既顧客都多左,發覺原來我地香港都頗多人有面部泛紅既情況,所以想由呢一篇開始分享下關於皮膚泛紅既心得。

其實令皮膚泛紅既原因有好多種,但一般較常見的有以下幾種:

  • 微血管擴張:呢種狀況又細分為有好幾種成因,比如係荷爾蒙既影響下,一般會係孕婦較易出現,但產後就會自然退去,另一原因係患有疾病(如腫瘤,糖尿病,癌症等)和長期使用荷爾蒙或類固醇葯物都會令血管擴張
  • Ÿ血流量增加:如當腎上腺素上升時(如緊張,興奮等生理反應),心臟既輸出血量就會增加而造成血管擴張,又或者空氣溫度高亦會影響面部既血液循環。
  • 皮膚炎症:比如有玫瑰痤瘡(Rosacea),因為神經系統出現失調,導致面部充血過度,但現在都未有一個確實既原因可以解釋為何引起,可能係由食物、外來刺激或身體內在既變化等等,一般較容易係鼻、兩頰及下巴位置出現。
  • 外來刺激:比如有常用既化妝品、護膚品、潔面用品既成份,如果帶有刺激性比如有:酒精、美白、果酸、化學起泡劑或其他化學成份都會容易引起皮膚泛紅,嚴重既甚至會引起皮膚炎哦。

另外仲有其他因素都會引起皮膚泛紅既情況,比如乾燥、濕疹、紫外線、食物等等都會有機會係成因而引起,而『皮膚泛紅激光療程』主要係利用Nd:YAG 1064nm激光既熱能配合長脈衝既時間,令皮膚下既血管收縮,減少充血情況從而減少面部泛紅問題。

療程安全且效果顯著,如果大家想對『皮膚泛紅激光療程』知道更多細節,我地非常樂意為您做一次免費諮詢和皮膚分析,使用以下方式聯絡我們預約啦。


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章